Eline

Nadat haar lied ‘Jezus Overwinnaar’ miljoenen keren werd gestreamd, ze haar eerste EP met vijf nummers uitbracht en drie liederen ook door Opwekking werden overgenomen, is Eline niet meer weg te denken uit de Christelijke muziekindustrie. Voor haar voelt zingen als twee keer bidden. Een manier om de waarheid van haar hoofd naar haar hart te laten zakken. De liederen die ze schrijft zijn een reflectie van de momenten die ze in haar leven meemaakt. Zo ook het nieuwe album ‘Terug naar Eden’, waarop ze zingt over een periode waarin ze twijfelde aan het geloof en terugging naar het begin. Het werd een reis van loslaten, overgave, vertrouwen en verwonderen.

 

Aanbidding speelde altijd een rol
Eline groeide op in Steenwijk en zat al vanaf kleins af aan in de kerk. Ze maakte op haar zestiende een bewuste keuze voor Jezus. Aanbidding speelde vanaf het begin van haar geloofsleven al een rol. Na haar keuze werd Eline deel van de Firezoneband. Wat ze zo mooi vindt aan zingen is dat het eigenlijk als twee keer bidden is. “Als ik iets hoor over God of zeg tegen Hem, kan het me raken. Maar als ik datzelfde uitzing, dringt het ineens veel makkelijker door tot mijn hart. God aanbidden met liederen helpt me om Zijn waarheid van mijn hoofd naar mijn hart te laten zakken.’’ Naast het zingen schreef ze door de jaren heen ook verschillende liedjes, maar vooral voor zichzelf. Dat leidde ook tot het schrijven van ‘Jezus Overwinnaar’.

 

Vijf miljoen views
Dat lied nam al heel snel een flinke vlucht en werd op Youtube in verschillende versies ruim vijf miljoen keer bekeken. Voor Eline was het een enorme aanmoediging om meer te schrijven en om nummers uit te brengen. Ze zegt daarover: “God opent deuren voor mij en ik stap binnen door ook daadwerkelijk actie te ondernemen en op te staan.” Na ‘Jezus Overwinnaar’ volgen andere nummers als ‘Abba’, ‘Door en door goed’ en ‘Geen Afstand’. Samen met ‘Alles Waard’ vormt het Eline haar eerste EP ‘Abba’.

De nummers worden ontzettend goed ontvangen en in plaats van trots is de zangeres vooral dankbaar: “Het maakt me zo ontzettend nederig en mijn ontzag voor God des te groter. Ik sta erbij en kijk naar wat God door mijn liederen heen doet. Ik vind het zo ontzettend mooi dat aanbiddingsnummers mogen zijn als een soort ‘altaren’. Ik bouw zo’n altaar bij iets specifieks dat God in mijn leven doet, een openbaring die Hij mij geeft of een verlangen wat in mijn hart leeft. Naar zo’n altaar/gedenkplek kan ik dan steeds weer terug om dat moment met God te herdenken en te herbeleven. Hoe mooi is het als andere kinderen van God vervolgens óók als het ware bij dat altaar langs kunnen lopen om daar bemoedigd te worden door Hem en Hem te ontmoeten.”

 

Op weg naar een eigen album
Toen de knop van het liedschrijven bij Eline eenmaal aan stond, schreef ze ontzettend veel. Ze is ervan overtuigd dat God haar hiervoor roept en daardoor kwam al snel het verlangen om liederen op een album te zetten. De nummers waren er meer dan genoeg, maar wat haar tegenhield waren de kosten. Uiteindelijk raapte ze de moed bij elkaar om een crowdfundingsactie te starten. Binnen drie dagen was het streefbedrag al binnen.

De nummers op het nieuwe album ‘Terug naar Eden’ komen uit een jaar waarin Eline net opgekrabbeld was uit een seizoen van geloofstwijfel. Dat heeft meer dan drie jaar geduurd. “In dat seizoen bracht God me terug naar de basis, terug naar het begin. Terug naar Eden. Daar waar het gaat om mijn Maker die Zich verlangend uitstrekt naar mij. Al het andere valt daar weg en wat overblijft zijn twee open harten. Dat van Hem en dat van mij.’’

Zo heet één van de liederen ‘Een op Een’, waar het draait om intimiteit. Dat is wat God volgens Eline al die tijd voor ogen had. Een liefdevolle vriendschapsrelatie met zijn mensen. Op de CD staan ook liederen die verwoorden hoe de zangeres haar geloof beleefde in die drie twijfeljaren. “Ik kon toen amper nog bidden. Het lied ‘Voor ik iets zeg’ is daaruit voortgekomen. Maar ook liederen van hoop en blijdschap omdat ik al twijfelend weer naar het geloof gebracht werd.” Daarmee doelt ze op de nummers ‘Alles Nieuw’ en ‘U Zal komen’.

 

Geen mooie grote woorden
Eline hoopt en bidt dat haar liederen mensen helpen om (opnieuw) die intimiteit met hun Maker te vinden. Dat de mensen die de muziek horen en zingen daarmee geholpen worden hun eigen ‘Eden-moment’ te hebben met God. “Ik geloof dat daarin onze kracht ligt als christenen. Niet in mooie grote woorden, maar in onze eenheid met Hem.”